Tips att tänka på vid ljussättning.

En relativt enkel men effektfullt del i inredningen, som har en stor och betydande roll är ljussättningen. Inte minst för rummets känsla och trivsel. Man brukar säga att ett rum skall ha minst 5-7 stycken ljuskällor för ett lyckat resultat. Samt att rummet skall har en jämn fördelad ljussättning, så inte ena halvan av rummet tex saknar belysning.

_MG_2747-001

En grundregel att tänka på vid ljussättning, rummet bör alltid ha bra allmänbelysning, gott om funktionsbelysning och enstaka punktbelysning. ”

Vad är då dessa olika belysningsgrupper?

Allmänbelysning i ett rum brukar oftast vara en stor lampa i taket eller spotlights, men den kan även utgöras av tex två stora golvlampor.

Funktionsbelysningen är precis som det låter den belysning som används vid specifika tillfällen, tex en läslampa vid sängen, arbetslampa vid skrivbordet m.m.

Punktbelysning, är den belysning som framhäver något annat tex ett rums speciella karaktär eller lyser upp en tavla osv.

Stämningsbelysning är rummets atmosfärskapande ljus, detta kan tex vara levande ljus och ljusslingor. Genom att använda dimmer funktion på rummets belysning kan samma belysning användas som exempelvis funktions och stämningsbelysning.

Ett tips är att försöka variera styrkan och höjden på belysningen, tänk ”fågel, fisk och mittemellan” detta för att få en mer levande känsla i rummet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.